Stalowe grille ogrodowe – rodzaje, funkcje. Jak kupić dobry grill?

Grille to szeroka gama produktów do wyboru. Jak wybrać najlepszy grill stalowy? Sprawdzamy propozycje producentów i podpowiadamy, na co należy zwrócić uwagę, aby wybrać dobry grill, który posłuży na lata!

Grille ogrodowe – węglowe i gazowe

Do ogrodu można wybrać grill zasilany na dwa sposoby – węglem albo gazem. Aktualnie klienci coraz częściej decydują się na grille gazowe, jednak także te na węgiel drzewny sprzedają się dobrze, głównie ze względu na swoje przystępne ceny.

Tym, co przemawia za zakupem grilla gazowego, jest przede wszystkim wygoda jego użytkowania. Grill ogrodowy tego typu zasilany jest za pomocą butli gazowej. Jest bardzo prosty w rozpalaniu i nie sprawia trudności w utrzymaniu w nim odpowiedniej temperatury. Ponadto grille gazowe są zdrowsze, ponieważ podczas ich używania nie dochodzi do powstawania niebezpiecznych produktów spalania jak w przypadku grillów węglowych.

Głównym mankamentem grillów gazowych jest ich wysoka cena, co powoduje, że aktualnie nadal bardzo często kupowane są grille na węgiel drzewny.

Jak wybrać dobry grill stalowy?

W kwestii konstrukcji grille dzielone są na dwie kategorie – grill stalowy – https://keffner.pl/pl/p/Grill-ogrodowy-zeliwno-stalowy-400-mm/253 oraz grill żeliwny. Aktualnie grille stalowe są spotykane najczęściej, przy czym mogą być one wyposażone w stalowy albo w żeliwny ruszt lub też w płytę do grillowania.

Dobierając odpowiedni grill stalowy, warto przede wszystkim zwrócić uwagę na modele wykonane z wysokiej jakości stali malowanej proszkowo, która cechuje się odpornością na czynniki zewnętrzne. Najlepiej unikać najtańszych grillów, które wykonane są z bardzo tanich materiałów, dlatego też są narażone na szybkie uszkodzenie i zwykle już po jednym sezonie grillowym nie nadają się do dalszego użytkowania.

Ponadto duże znaczenie ma też wielkość grilla. Gdy chcemy urządzać przyjęcia dla większej liczby osób, w takiej sytuacji grill powinien być większy, aby można było łatwo pomieścić na nim wszystkie potrawy jednocześnie. Dzięki temu każdy z gości może otrzymać danie w tym samym czasie, bez czekania na jego upieczenie.

Grill z pokrywą czy bez pokrywy?

Na uwagę zasługują także grille stalowe z pokrywą. Zastosowanie pokrywy powoduje, że grill zapewnia jeszcze lepsze efekty pieczenia. Ciepło nie ucieka na zewnątrz i pozostaje pod pokrywą, podobnie jak dym, który nadaje potrawom aromat i smak.

Grille wyposażone w pokrywy są dostępne w wielu wariantach, na przykład mieć one dodatkowe elementy jak termometr do mierzenia temperatury pod pokrywą czy układ wentylacji z dmuchawą, aby dostarczać powietrze pod pokrywę.